De corticosteroïden (cortisonen)

Dit zijn krachtige, snelwerkende ontstekingsremmende medicijnen. In combinatie met de klassieke basisbehandelingen kunnen corticosteroïden schade door ontstekingen efficiënt beperken. Ze zijn zeer effectief om ontstekingen te doen afnemen, en daarom worden corticosteroïden vaak gebruikt als eerste medicijn na vaststelling van een reumatische ziekte en bij een opstoot wanneer ontsteking hoogactief is.

Wanneer slechts enkele gewrichten ontstoken zijn, kan een langwerkend cortisonenpreparaat rechtstreeks in het ontstoken gewricht ingespoten worden. Soms is langdurig gebruik van corticosteroïden in lage dosis nodig om de ontsteking onder controle te houden. Bij ernstige vormen van systeemziekten zijn corticosteroïden kortdurend in hoge dosis nodig om het effect van ontstekingen in het lichaam zo snel mogelijk te verminderen.

Uit angst voor de mogelijke bijwerkingen, vermeld in de bijsluiters, roept de naam “cortisonen” soms negatieve reacties op. Dat is begrijpelijk, maar niet terecht. Bij deskundig gebruik kunnen patiënten veel baat hebben bij het gebruik van corticosteroïden zonder last te ondervinden van bijwerkingen. 

< Terug