De klassieke basisbehandelingen

(disease modifying anti-rheumatic drugs = DMARDs)

Er zijn verschillende basisbehandelingen van ontstekingsziektes. Ze worden soms in combinaties voorgeschreven, soms samen met cortisonen of biologische behandelingen. 

Basisbehandelingen zijn geen pijnstillers. Het zijn geneesmiddelen die de ontsteking onder controle brengen door inwerking op de cellen van het immuunsysteem. Het doel is niet alleen maar de symptomen van ontstekingsreuma te verlichten maar belangrijk is om de ontstekingsreactie zelf zo volledig mogelijk te stoppen.

Deze geneesmiddelen zijn dus belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. U merkt verbetering enkele weken na het opstarten van de behandeling. Gezien reumatische ziektes chronisch zijn, moet de basisbehandeling in lage dosering doorlopend worden gebruikt, ook als uw ziekte in een rustige fase is (in remissie).

Als uw ziekte na een tijd rustig blijft, zal uw reumatoloog meestal voorstellen om de dosering van de basisbehandeling langzaam te verlagen. Patiënten die deze middelen van de reumatoloog krijgen, blijven ook in de rustige fase van de ziekte onder controle en verantwoordelijkheid van de reumatoloog.

< Terug