De filosofie achter TOPAZ

TOPAZ staat voor Thuis voor psychosociale Oncologie en PAlliatieve Zorg, al noemen we het liever supportieve zorg.

De mens centraal

TOPAZ is ontstaan uit het erkennen van het feit dat de mens centraal moet staan in de zorg. De naam is een afkorting, maar is tegelijk een veelkleurige, doorzichtige edelsteen met veel facetten. Die staat symbool voor de veelzijdigheid en aantrekkingskracht van het dagcentrum. Alles kan en iedereen is er welkom, welke taal, kleur, levensbeschouwing of ernstige, ongeneeslijke, levensbedreigende aandoening men ook heeft.

Veel mensen worden liever niet verzorgd in een ziekenhuis waar ze vaak in de rol van patiënt worden gedrongen. Het ziekenhuissysteem bepaalt wat wanneer gebeurt en er is te weinig ruimte en tijd voor een persoonlijke aanpak. Voor bepaalde zorg is een ziekenhuis trouwens ook niet de meest aangewezen plaats. Soms lijdt een ziekenhuis aan therapeutische hardnekkigheid.

Lees verder onder de foto's.

Respect voor het zelfbeschikkingsrecht

Vandaag zijn er in Vlaanderen al meerdere dergelijke dagcentra maar toen TOPAZ in 1997 werd opgericht was het enig in zijn soort. Het was – en is nog steeds – een rechtstreeks uitvloeisel van de waarden van het UZ Brussel en van de Vrije Universiteit Brussel waarvan het deel uitmaakt: respect voor het zelfbeschikkingsrecht van ieder mens, wederzijds respect in het algemeen en het ondersteunen en versterken van de waardigheid van de zieke mens, en dit in een fase dat die het meest kwetsbaar is.

Geen patiënten, maar gasten

In TOPAZ worden patiënten ‘gasten’ genoemd. Vertrouwen en vertrouwdheid zijn er kenmerken van. Er is ruimte voor emoties en kwetsbaarheid. Voor de gasten van TOPAZ is tijd kostbaar. Daarom kunnen ze die beleven zoals en op het ritme dat ze dat zelf willen. Niets moet, alles kan; ongedwongenheid is troef.