Diabetologen

prof. dr. Bart Keymeulen
prof. dr. Bart Keymeulen prof. dr. Bart Keymeulen

prof. dr. Bart Keymeulen

Diensthoofd Diabetes & Endocrinologie
Geconventioneerde zorgverstrekker

Specialisatie

 • Type 1 Diabetes
 • Eilandjes betacel transplantatie
 • Transplantatie stamcel gederiveerde endocriene cellen (insuline, glucagon)
 • Artificiële pancreas - Continue Glucosemonitoring
 • Immunotherapie van type 1 diabetes
 • Preventie van type 1 diabetes

Over prof. dr. Bart Keymeulen

Bart Keymeulen is verantwoordelijk voor de geïntegreerde en multidisciplinaire zorg van alle vormen van diabetes, zowel op consultatie als bij hospitalisatie. Hij is voornamelijk actief in het behandelen van patiënten met type 1 diabetes.

Hij streeft er naar om innovatieve therapieën tot bij de patiënt te brengen, zowel vóór diagnose (preventie), bij diagnose als in latere stadia van de aandoening. Specifiek richt het onderzoek zich op het onderdrukken van de auto-immuniteit (immunotherapie) en op de transplantatie van betacellen of stamcel gederiveerde cellen die zich tot betacellen en glucagoncellen ontwikkelen. Hiervoor werkt hij nauw samen met het Belgisch Diabetes Register (www.bdronline.be) en het Center for Beta Cell Therapy (www.betacelltherapy.org) waar hij verantwoordelijk is voor de experimentele behandeling van patiënten. Als hoofd van het Clinical Trial Center en een fase 1 eenheid binnen het UZ Brussel faciliteert hij eveneens het klinisch onderzoek in andere onderzoeksdomeinen.

Daarnaast is hij als gewoon hoogleraar verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel, waar hij voorzitter is van de onderzoekscluster Diabetes, Transplantation and Pathology.

Bovendien is hij erevoorzitter van de Diabetesliga en erelid van de International Society of Internal Medicine. Hij ontving verschillende wetenschappelijke prijzen.

Verder is hij auteur van 124 publicaties in PubMed, voornamelijk met betrekking tot diabetes type 1.

Wetenschappelijk onderzoek

 • Implantation of standardized beta-cell grafts in a liver segment of IDDM patients: graft and recipients characteristics in two cases of insulin-independence under maintenance immunosuppression for prior kidney graft. Diabetologia 1998 41(4):452-9
 • Insulin needs after CD3-antibody therapy in new-onset type 1 diabetes. N Engl J Med. 2005 23;352(25):2598-608
 • Boost for Alginate Encapsulation in Beta Cell Transplantation. Trends Endocrinol Metab. 2016 27(5):247-8
 • Twenty-Year Progression Rate to Clinical Onset According to Autoantibody Profile, Age, and HLA-DQ Genotype in a Registry-Based Group of Children and Adults With a First-Degree Relative With Type 1 Diabetes. Diabetes Care. 2017 40(8):1065-1072
 • Defining Outcomes for β-Cell Replacement Therapy in the Treatment of Diabetes: a Consensus Report on the Igls Criteria from the IPITA/EPITA Opinion Leaders Workshop. Transplantation. 2018 102(9):1479-1486

Arts-specialisten in opleiding

In een universitair ziekenhuis kunnen ervaren arts-specialisten worden bijgestaan door arts-specialisten in opleiding (ASO). Dat zijn afgestudeerde artsen die zich verder specialiseren.

Wat betekent dat voor u?