Lymfedrainage om lymfoedeem te behandelen

Gespecialiseerde kinesist

Lymfedrainage gebeurt bij voorkeur met de handen in plaats van met een toestel. Het is een massage die wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde kinesist waarbij ritmisch een zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend wordt op de lymfeklieren om de transportcapaciteit van het lymfesysteem te verhogen. Niet alleen het gezwollen lichaamsdeel wordt behandeld, maar altijd het volledige lichaam. Daardoor zal de omvang van de betrokken ledematen verminderen. 

Pneumatische drainage

De manuele behandeling kan aangevuld worden met een pneumatische drainage met een pomp en een ‘manchette’ rond het getroffen ledemaat (Intermitterende Pneumatisch Compressie of IPC) of een drukgolfapparaat.

Drukverband

Lymfedrainage wordt altijd gecombineerd met een drukverband met bandages. Als de arm of het been dun genoeg zijn worden die afgesloten met een therapeutisch elastische kous (een TEK).

Frequentie

Bij de start wordt de lymfedrainage meestal drie- tot vijfmaal per week gedaan, soms ook frequenter. Afhankelijk van het succes van de behandeling wordt die na enkele weken beetje bij beetje afgebouwd (twee- of driemaal per week, soms een maal per week). In bepaalde gevallen is een langdurige behandeling aangewezen.

Verhoogde terugbetaling

Voor kinesitherapie voor lymfoedeem kan u via een arts-specialist (niet via de huisarts) een verhoogde terugbetaling van het ziekenfonds aanvragen.

< Terug