DaT-scintigrafie

Een DaT-scintigrafie kan de ziekte van Parkinson uitsluiten of bevestigen. Het onderzoek maakt gebruik van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

Dit onderzoek vraagt geen specifieke voorbereiding. U hoeft niet nuchter te zijn en u mag uw thuismedicatie gewoon nemen.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit steeds melden bij de balie en de verpleegkundige. De borstvoeding moet wel/niet gestopt worden.

  1. Net voor het onderzoek dient u 2 jodiumtabletten te nemen om de schildklier te beschermen tegen de radioactieve stof. U krijgt de tabletten op de dienst.
  2. Direct na inname van de jodiumtabletten wordt de radioactieve stof toegediend via een bloedvat.
  3. De stof heeft ongeveer vier uur nodig om in de hersenen te worden opgenomen. U mag de dienst in tussentijd verlaten.
  4. Het nemen van de beelden duurt ongeveer 35 minuten.

Het volledige onderzoek duurt ongeveer een dag.

Na het onderzoek

  • Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.
  • De dag na het onderzoek neemt u de 2 jodiumtabletten in die u van ons meekreeg.

< Terug