Lymfescintigrafie

Een lymfescintigrafie geeft informatie over de lymfebanen in de armen of de benen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

Dit onderzoek vraagt geen specifieke voorbereiding. U hoeft niet nuchter te zijn en u mag uw thuismedicatie gewoon nemen.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit steeds melden bij de balie en de verpleegkundige. Als u borstvoeding geeft, moet u de melk gedurende 24 uur afkolven en weggooien.

  1. De verpleegkundige geeft u twee kleine injecties van de radioactieve stof onder de huid. De plaats van de inspuiting is afhankelijk van de aanvraag (armen of benen).
  2. Afhankelijk van de aanvraag, worden twee reeksen beelden gemaakt van respectievelijk van 1,5 uur en een halfuur. Tussen de twee reeksen, is een uur pauze waarin u wordt gevraagd om veel te bewegen met de armen of te wandelen (afhankelijk van waar het probleem zich bevindt).

Het volledige onderzoek duurt ongeveer drie uur.

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

< Terug