Minister Vandenbroucke bezoekt kinderobesitascentrum UZ Brussel
05 mei 2025Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke bracht vandaag een bezoek aan het kinderobesitascentrum van het UZ Brussel. Het centrum, sinds eind 2023 erkend als Pediatrisch Multidisciplinair Obesitascentrum (PMOC), presenteerde tijdens het bezoek de eerste resultaten van zijn werking. De eerste resultaten scheppen een duidelijker beeld van de problematiek bij kinderen en jongeren en welke gezondheidsproblemen zij ervaren. Het multidisciplinaire zorgpad en de samenwerking met andere actoren zorgen voor een betere aanpak op maat van de patiënten.
Multidisciplinaire aanpak werpt vruchten af
In 2024 werden 264 kinderen en jongeren tussen 2 en 18 jaar begeleid in het UZ Brussel. De gemiddelde leeftijd was 11,4 jaar, 41% van hen startte tijdens de puberteit. Bij aanvang van het traject had 54% van de patiënten insulineresistentie, 38% een verhoogde bloeddruk en 61% mentale gezondheidsproblemen. Deze kinderen en jongeren hebben meer te kampen met slaapproblemen, eetbuien, leerstoornissen en vertraagde ontwikkeling en depressie.
Het zorgtraject is intensief en multidisciplinair. Een traject loopt 5 jaar en kan indien nodig worden verlengd. De kinderen en jongeren krijgen begeleiding van onder meer een kinderarts, diëtist, psycholoog, kinesitherapeut, sociaal verpleegkundige en zorgcoördinator. Elk kind krijgt 12 consultaties per jaar.
Minister onder de indruk van aanpak
Minister Vandenbroucke sprak met het team en een patiënte. Hij woonde een sessie kinesitherapie bij. Niet alleen te weinig bewegen, maar ook een te zittende levensstijl speelt een rol bij obesitas bij jongeren, vaak versterkt door overmatig schermgebruik.
Tijdens de kinesitherapiesessies wordt onder andere een zesminutenwandeltest afgenomen, waarmee de fysieke conditie van de patiënt vergeleken wordt met die van leeftijdsgenoten – een extra hulpmiddel om jongeren te motiveren om minder sedentair te leven.
Hij loofde de inzet en betrokkenheid van het centrum: “Obesitas is een complexe ziekte die potentieel een enorme impact kan hebben op het leven van deze kinderen, en ook op hun toekomstige leven als volwassene. Om alle factoren van deze ziekte goed te kunnen beheersen, is een multidisciplinaire aanpak zoals hier essentieel: fysiek, sociaal en psychologisch. Ons zorgtraject is beschikbaar voor alle betrokken kinderen, van 2 tot en met 17 jaar.”
Obesitas bij kinderen blijft een maatschappelijke uitdaging
Volgens de laatste Gezondheidsenquête heeft 7% van de kinderen in België obesitas en nog eens 20% overgewicht. Deze cijfers onderstrepen de noodzaak van een structurele aanpak. De erkenning van 24 PMOC’s in het hele land, waaronder dat van UZ Brussel, is daarbij een belangrijke stap vooruit.
Prof. dr. Inge Gies, kinderendocrinoloog en diensthoofd van het kinderziekenhuis: "Onze eerste cijfers tonen duidelijk aan dat obesitas gepaard gaat met heel wat andere gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal. Dankzij een teamgerichte aanpak zien we vooruitgang op meerdere vlakken tegelijk. In onze aanpak kijken we verder dan gewicht alleen, we focussen op het kind als geheel. We zien vooral een verbetering van mentale factoren (pestgedrag op school, negatief zelfbeeld), naast verbetering van metabole factoren (bloeddruk, cholesterol, ...). Door de mentale problemen mee aan te pakken voelen kinderen zich beter, zijn ze minder geïsoleerd, en zullen ze meer gaan bewegen."
Samenwerking cruciaal in het belang van de kinderen
Het UZ Brussel blijft inzetten op de versterking van het zorgtraject. Binnen het PMOC is een coördinator aangesteld, wat de samenwerking met de andere partners rond het kind zoals de huisarts, maar ook de CLB’s en Kind en Gezin en andere partners zoals sportclubs en scholen aanzienlijk versterkt.
Deze coördinator helpt om meer rond het kind en zijn omgeving te werken, in nauwe afstemming met alle betrokkenen.