Expertise

Eerste multidisciplinaire Diabeteskliniek van België

Diabetespatiënten hebben nu meer dan ooit nood aan een geïntegreerde zorg. In 2011 werd daarom binnen het UZ Brussel de eerste Diabeteskliniek in België opgericht. 

Zij is nog steeds de enige Diabeteskliniek waar alle specialisten multidisciplinair samenwerken 'onder één dak' en met één gemeenschappelijk medisch dossier. Momenteel consulteren binnen de Diabeteskliniek naast de diabetologen, 10 andere specialisten die binnen hun eigen specialiteit een specifieke expertise hebben verbonden aan diabetes. 

Lees verder onder de foto.

Op maat van de patiënt

Binnen de Diabeteskliniek leggen we sterk de nadruk op zelfzorg via coaching op 'maat van de patiënt'.  Zo verschilt de aanpak afhankelijk van:

  • Het type diabetes
  • Leeftijd
  • Eventuele aanwezigheid van diabetesverwikkelingen

Opvolging kan via een face-to-face-consultatie in de Diabeteskliniek in het UZ Brussel of in één van de Diabeteshuizen in de buurt van de patiënt.

Wetenschappelijk onderzoek

De Diabeteskliniek biedt de allernieuwste technieken en behandelingsmethodes aan. Een deel hiervan werd in de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkeld door de onderzoeksgroep voor diabetes, opgericht door Prof. Danny Pipeleers.

Het grootste deel van het diabetesonderzoek richt zich op nieuwe methodes om Type 1 diabetes:

Voor sommige patiënten met ernstig pancreaslijden kan autobètaceltransplantatie een voordeel bieden. Daarnaast onderzoekt de Diabeteskliniek nieuwe medicatie bij Type 2 diabetespatiënten.