Beter en sneller zicht op effectiviteit van borstsparende ingreep voor patiënten met borstkanker kan heringreep vermijden

Beter en sneller zicht op effectiviteit van borstsparende ingreep voor patiënten met borstkanker kan heringreep vermijden

11 januari 2024

Borstkanker is de meest voorkomende kanker en treft vandaag 1 op 8 vrouwen. Zo’n 95% van deze vrouwen ondergaat een ingreep om de tumor te verwijderen. Tijdens de ingreep is het belangrijk om te weten of de volledige tumor werd weggenomen. Voortaan is het in het UZ Brussel mogelijk het weggesneden weefsel meteen in de operatiezaal te bekijken via de XEOS AURA 10, een mobiele PET-CT-scanner. Chirurgen van de Borstkliniek kunnen zo tijdens de interventie nagaan of de resectie van de borsttumor volledig is. Een heringreep, omdat er nog tumorweefsel is achtergebleven, kan hierdoor worden vermeden.

Dit is een hele vooruitgang voor de patient in vergelijking tot de "klassieke manier van werken" waarbij het weggesneden weefsel voor analyse naar het labo wordt gestuurd om te controleren of de tumor volledig werd weggehaald. Een proces dat gemiddeld 1 à 2 weken in beslag neemt.

Minder stress en meer zekerheid voor de patiënt

Met de nieuwe mobiele PET-CT-scanner van XEOS - de AURA 10 - kan de controle op volledigheid van de resectie tijdens de ingeep gebeuren. In geval gezien wordt dat de tumor niet volledig werd verwijderd, kan de chirurg de ingreep onmiddellijk verderzetten om ook het resterende stuk tumor te verwijderen. Een heringreep op latere datum wordt op die manier vermeden.

Prof. dr. Marian Vanhoeij, borstchirurg en coördinator van de Borstkliniek van het UZ Brussel: “Voor onze patiënten is dit een grote stap vooruit, want ze krijgen meteen meer zekerheid of hun ingreep geslaagd is. Bovendien ondergaan heel wat van onze patiënten een onco-plastische ingreep. Tijdens de ingreep waar de tumor wordt weggesneden, zorgt het oncoplastisch team (samenwerking oncologische en plastische chirurgen) er dan meteen voor dat de borst na resectie een zo mooi mogelijke vorm krijgt, bijvoorbeeld door een borstverkleining uit te voeren. Bij een dergelijke ingreep is het nog belangrijker om de tumor meteen volledig te verwijderen omdat een heringreep moeilijker is. Voor onze patiënten betekent dit een beduidend kleinere kans op een heringreep.”

PET-CT-scanner in het operatiekwartier

De AURA 10 is een mobiele PET/CT-scanner die het uitgesneden weefselstuk meteen visualiseert in 3D. Het toestel bevindt zich in de operatiezaal en laat toe om ter plaatse in te schatten of een tumor volledig verwijderd werd. De AURA combineert een hoge-resolutie CT-beeldvorming, die een gedetailleerd anatomisch beeld toont, met positron emissie tomografie (PET). PET staat wereldwijd bekend als één van de meest krachtige technieken om tumorcellen te visualizeren in weefsel. Het is het eerste toestel dat het mogelijk maakt om die kracht te gebruiken in het operatiekwartier met uitzonderlijk hoge precisie.

Gezien het innoverende karakter van deze technologie sluiten de Borstkliniek en de dienst Nucleaire Geneeskunde van het UZ Brussel aan bij een internationale validatiestudie van de intraoperatieve PET-CT- techniek bij borsttumoren.   

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.