Behandeling van ritmestoornissen

De dienst Hartheelkunde legt zich meer en meer toe op de heelkundige behandeling van allerlei ritmestoornissen. De dienst Hartheelkunde werkt hiervoor intensief samen met het Heart Rhythm Management Center van het UZ Brussel. Het UZ Brussel is wereldwijd pionier in hybride procedures ter behandeling van voorkamerfibrilleren (atriumfibrillatie). 

Een hybride procedure combineert een behandeling langs de binnenzijde van het hart (of endocardiaal) door de elektrofysioloog met een behandeling langs de buitenzijde van het hart (of epicardiaal) door de ritmechirurg. De hybride aanpak brengt de voordelen van de epi- en endocardiale benadering samen.

Recent gepubliceerde langetermijnresultaten bij aanhoudende of verergerend voorkamerfibrilleren toont bij 80% van de behandelde patiënten een sinusritme. Bij patiënten met aanhoudend voorkamerfibrilleren (continu gedurende meer dan 1 jaar) ligt dit rond 60%. De resultaten werden behaald zonder medicatie, zonder trombo-embolie en zonder heringreep. Vandaag zijn hybride technieken uitgegroeid tot een volwaardige behandeling voor specifieke patiënten met voorkamerfibrilleren.