Nieuwe beroerte voorkomen

Om de kans op een nieuwe beroerte zo klein mogelijk te maken, volgt u de onderstaande adviezen best op.

Stoppen met roken

Roken verdubbelt uw risico op een beroerte. Indien u gemotiveerd bent om te stoppen met roken en hierbij ondersteuning zoekt, kan u beroep doen op de rookstopbegeleiding in ons ziekenhuis.

U kan hiervoor een afspraak maken op de dienst Pneumologie.

Bloeddruk

Controleer regelmatig uw bloeddruk en bespreek deze met de huisarts. Een bloeddruk hoger dan 140/90 mmHg verviervoudigt de kans op een beroerte.

Medicatie

Het gebruik van bloedverdunnende, bloeddrukverlagende en cholesterolverlagende medicatie kan de kans op een nieuwe beroerte sterk verminderen. Deze medicatie zou enkel na overleg met uw behandelende arts gewijzigd mogen worden. Gelieve contact op te nemen met uw arts indien u bijwerkingen ervaart.

Een gezonde levensstijl

Naast het nemen van cholesterolverlagende medicatie volgt u best een cholesterolarm dieet.

Indien u lijdt aan diabetes is het ook uitermate belangrijk om regelmatig uw suikerspiegel te laten controleren en u te houden aan het advies van uw behandelende arts. Een te hoge suikerspiegel heeft een zeer nadelige invloed op de bloedvaten.

Vermijd of corrigeer overgewicht. Drink met mate alcohol, niet meer dan 2 glazen per dag. Voor voedingsadvies kan u steeds altijd terecht bij een diëtist van het ziekenhuis.

Lichaamsbeweging

Het is goed om binnen uw mogelijkheden zoveel mogelijk te bewegen. Bewegen is goed voor de bloedsomloop en kan helpen uw lichaamsgewicht op pijl te houden of te brengen. U kunt met uw kinesitherapeut bespreken wat uw mogelijkheden zijn.