Manometrie van de anale sluitspier: hoge resolutie anuscopie

Bij dit onderzoek brengen we de werking van de sluitspier in kaart. Via een fijne sonde met een ballon meten we de druk in de endeldarm en het anaal kanaal. Hiermee krijgen we een idee over de kracht van de sluitspier, de gevoeligheid van de endeldarm en de mogelijkheid tot het uitpersen van de ballon.  

Dit onderzoek geeft de arts meer inzicht in de oorzaak van constipatie of incontinentie. Het onderzoek gebeurt ook als voorbereiding op een ingreep rond de aars zoals bij fissuren (aarskloof) of wanneer een scheur tijdens de bevalling optreedt. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding

 • Bespreek uw medicijngebruik: Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om afspraken te maken met uw arts over hoe u uw medicijnen tijdens, voor en na de operatie moet gebruiken.
 • Ga, indien mogelijk, voor het onderzoek naar het groot toilet om de darm leeg te maken. U moet hiervoor geen medicatie innemen.

Het onderzoek

 1. Aan het begin van het onderzoek voert de arts een rectaal toucher uit. Dat betekent dat de arts met de vinger het onderste deel van de endeldarm aftast via de anus om na te gaan of de endeldarm leeg is en of u de nodige opdrachten zoals dichtknijpen en persen goed begrijpt.
   
 2. De meting gebeurt door middel van een klein buisje van ongeveer 1 cm dat ingebracht wordt tot ongeveer 10 cm in de endeldarm. Dit is gewoonlijk niet pijnlijk.
   
 3. Tijdens het onderzoek vraagt de arts u meerdere keren om dicht te knijpen, te persen of aan te geven wanneer u iets voelt.
   
 4. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Hoewel het onderzoek inzicht geeft in de werking van de sluitspier, kunnen we het resultaat enkel in combinatie met de resultaten van de andere onderzoeken interpreteren. Dit gebeurt in een consultatie met uw aanvragende arts.

Als een arts buiten het UZ Brussel het onderzoek aanvraagt, sturen we de resultaten op. Reken hiervoor op twee weken wachttijd.