Manometrie slokdarm: Hoge resolutie slokdarm manometrie

Een hoge resolutie slokdarm manometrie is een onderzoek waarbij we de werking van de slokdarm in kaart brengen. We kijken onder meer naar de spierbeweging van de slokdarm en de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.

Het onderzoek geeft de arts meer inzicht in de oorzaak van oprispingen, slikproblemen en blijvende reflux-symptomen. Het onderzoek gebeurt ook als voorbereiding op een ingreep voor een maagbreuk of reflux.

Voorbereiding

 • Bespreek uw medicijngebruik: Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om afspraken te maken met uw arts over hoe u uw medicijnen tijdens, voor en na de operatie moet gebruiken.
 • Stop met eten, drinken of roken 8 uur voor het onderzoek. Om het onderzoek correct te laten verlopen, is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen.

Het onderzoek

 1. De verpleegkundige brengt een dunne sonde via de neus in tot net voorbij de maagingang. Omdat deze handeling onaangenaam kan zijn, verdoven we het neusgat door middel van een spray. Het plaatsen van deze katheter onder een lichte verdoving is niet mogelijk, aangezien u zal gevraagd worden om te slikken. De arts of de verpleegkundige leest de correcte positie van de sonde op het scherm af.
   
 2. U wordt gevraagd om kleine slokjes water/zoutwater te slikken in zowel liggende als zittende houding. Afhankelijk van de klacht waarvoor het onderzoek werd aangevraagd, eet u om te eindigen een boterham. Zo observeert de arts hoe uw slokdarm functioneert.
   
 3. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.
   
 4. De sonde wordt verwijderd. U mag drinken en eten.

Na het onderzoek

Hoewel het onderzoek inzicht geeft in de werking van de slokdarm, kunnen we het resultaat enkel in combinatie met de resultaten van de andere onderzoeken interpreteren. Dit gebeurt in een consultatie met uw aanvragende arts.

Als een arts buiten het UZ Brussel het onderzoek aanvraagt, sturen we de resultaten op. Reken hiervoor op twee weken wachttijd.