Nutriënt drinking challenge

Tijdens een nutriënt drinking challenge drinkt u aan een constant tempo een calorierijke drank op tot u maximaal verzadigd bent. Op regelmatige tijdstippen geeft u aan hoe uw symptomen zoals een vol gevoel, opzetting, enz. evolueren.

De test laat toe om na te gaan welk volume voeding uw maag aankan. Het laat ook toe om de invloed van medicatie hierop objectief te meten.

Voorbereiding

  • Stop met eten, drinken of roken 8 uur voor het onderzoek. Om het onderzoek correct te laten verlopen, is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen.
  • Bespreek uw medicijngebruik: Als u medicijnen gebruikt, is het belangrijk om afspraken te maken met uw arts over hoe u uw medicijnen tijdens, voor en na de operatie moet gebruiken.

Verloop van het onderzoek

U neemt plaats aan een tafel. Een pomp vult afwisselend twee bekers met een calorierijke drank. Eenmaal een bekertje vol is, drink u deze leeg. Dit moet u doen voor het andere bekertje gevuld is. Elke minuut geeft u aan in welke mate bepaalde symptomen zoals een vol gevoel, opzetting, misselijkheid, enz. aanwezig zijn.

De test gaat door tot de maximale verzadiging bereikt is, dus de duurtijd kan verschillen. Het duurt gewoonlijk minder dan 30 minuten.

Na het onderzoek

U kan zich na het onderzoek vol of misselijk voelen, alsof u te veel hebt gegeten. Dit gaat vanzelf over. Zo nodig mag u na de test de gebruikelijke medicatie voor misselijkheid nemen.