Schildklierscintigrafie

Een schilklierscintigrafie geeft informatie over de ligging en de grootte van de schildklier en eventuele afwijkingen. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

 • In voorbereiding op dit onderzoek moet u bepaalde medicijnen stoppen.
  • Een behandeling met schildklierhormoon (zoals L-Thyroxine®) moet u 2 à 3 weken op voorhand stoppen.
  • Medicatie met een remmende werking op de schildklier (zoals Strumazol®) moet u 10 dagen op voorhand stoppen.
  • Het gebruik van Cordarone® moet u steeds melden maar mag u niet stoppen zonder overleg met de arts.
 • In de afgelopen 6 weken mag u geen scan met jodiumhoudend contrastmiddel hebben ondergaan (CT-scan, angiografie, coranografie).
 • U hoeft niet nuchter te zijn.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit steeds melden bij de balie en de verpleegkundige. Als u borstvoeding geeft, moet u de melk gedurende 12 uur afkolven en weggooien.

 1. Via een bloedvat krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend.
 2. Er worden drie verschillende beeldopnames gemaakt. Twee opnames van 5 minuten en één van ongeveer 1 minuut.

Het volledige onderzoek duurt ongeveer een halfuur.

Aansluitend kan een jodiumcaptatietest worden uitgevoerd. U drinkt dan een kleine hoeveelheid radioactief jodium. Na 24 uur wordt gemeten hoeveel jodium de schildklier opneemt. De meting neemt ongeveer 10 minuten in beslag.

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

< Terug