Witte bloedcellen scintigrafie

Een witte bloedcellen scintigrafie (WBC scintigrafie) geeft informatie over mogelijke infecties van het bot. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

Dit onderzoek vraagt geen specifieke voorbereiding. U hoeft niet nuchter zijn en u mag uw thuismedicatie gewoon nemen.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit steeds melden bij de balie en de verpleegkundige. Als u borstvoeding geeft, moet u de melk gedurende 24 uur afkolven en weggooien.

Het onderzoek loopt over twee dagen.

Dag 1

  1. Via een bloedvat krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend.
  2. Nadien moet u minimaal vier uur te wachten zodat het radioactief product opgenomen kan worden in het skelet.
  3. Tijdens het onderzoek worden drie foto’s gemaakt. Het eerste beeld neemt 5 minuten in beslag, het tweede beeld duurt ongeveer 20 minuten en het derde beeld duurt ongeveer 25 minuten. Hierbij wordt ofwel het bovenste ofwel het onderste deel van uw lichaam afgebeeld, afhankelijk van het aangetaste lichaamsdeel.

Dag 2

  1. Er wordt nog één foto genomen van het aangetaste gebied. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Hierna mag u het ziekenhuis weer verlaten.

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

< Terug