Eindverslag

Maternal weight loss and endothelial function in her offspring: difference between prepregnancy weight loss after bariatric surgery versus intrapregnancy lifestyle intervention weight loss in obese mothers - Van De Maele Karolien

Het belangrijkste doel van dit onderzoek was om een beter inzicht te krijgen in de langetermijneffecten op het kinderen van vrouwen die voor hun zwangerschap bariatrische chirurgie ondergingen.

Er werd een cross-sectionele cohortstudie opgezet om de nakomelingen van moeders die bariatrische chirurgie ondergingen vóór de zwangerschap (EFFECTOR-studie) te onderzoeken. Deze kinderen werden vergeleken met de nakomelingen van een groep vrouwen met overgewicht of obesitas tijdens de zwangerschap (OW / OB-groep) en de nakomelingen van een groep vrouwen met normaal gewicht tijdens de zwangerschap (NW-groep).

Een prospectieve datacollectie werd uitgevoerd om inzicht te krijgen in de lichaamssamenstelling, metabole en inflammatoire toestand en de vasculaire functie (gemeten met perifere arteriële tonometrie) van de kinderen.

De kinderen geboren na bariatrische chirurgie (BS) hadden de hoogste SD-score voor lichaamsgewicht, BMI SD-scores, overtollig lichaamsvetpercentage en SD-score voor tailleomtrek op kinderleeftijd, vergeleken met de gematchte OW / OB-nakomelingen of NW-nakomelingen. Eetpatroon van maaltijden overslaan en groente- en fruitconsumptie was vergelijkbaar tussen de groepen. We ontdekten dat de BS-groep meer caloriearme gezoete dranken consumeerde in vergelijking met de NW-groep, maar minder vruchtensap in vergelijking met de NW- en OW / OB-groepen. Bovendien hadden kinderen van de BS-groep een hogere diastolische bloeddruk SD-score en een lagere Reactive Hyperemia Index vergeleken met de kinderen van de OW / OB- en NW-groep.

Op basis van de verschillende bovenstaande bevindingen concludeerden we dat kinderen geboren na een maternale operatie vatbaar blijven voor de intergenerationele, vicieuze cirkel van obesitasprogrammering.

< Terug