BEST CORNEA Studie

Een gerandomiseerde multi-centrische parallelle groep pragmatische studie van Descemet Stripping Automated Endothelial Keratoplasty (DSAEK) versus Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty (DMEK) bij corneale endotheeldecompensatie.

Hoofdonderzoeker: Prof. Dr. Sorcha Ni Dhubhghaill

Verlies van het gezichtsvermogen op oudere leeftijd kan grote gevolgen hebben. Onze afhankelijkheid, de mate waarin we voor onszelf kunnen zorgen, en onze waardigheid staan op het spel. Een van de delen van het oog die aangetast kunnen worden is het hoornvlies, de transparante koepel waardoor het licht het oog binnenkomt. En in het bijzonder de binnenste laag van het hoornvlies, het zogenaamde endotheel. Hoornvliesdysfunctie is een aandoening die meestal bij ouderen voorkomt. Over de jaren vertroebeld het hoornvlies, waardoor het gezichtsvermogen achteruit gaat, en zonder behandeling kan dit leiden tot een pijnlijk en blind oog.

Voor deze patiƫnten is een hoornvliestransplantatie (een zogenaamde graft) de enige manier om het oog te redden. Gelukkig hebben we de laatste twintig jaar grote sprongen voorwaarts gemaakt in de chirurgische technieken. Het klassieke dikke hoornvliestransplantaat is gaandeweg vervangen door een dunne laag te transplanteren om zo alleen het zieke weefsel te vervangen via minimaal invasieve microchirurgie.

Er zijn momenteel twee soorten grafts die gewoonlijk gebruikt worden, de DSAEK (de standaardbehandeling) en DMEK (de meest recente ontwikkeling die een nog dunnere graft gebruikt).

Welke techniek wordt uitgevoerd, en dus welke graft wordt gebruikt, is een keuze die elke chirurg telkens moet maken. Beide technieken hebben argumenten voor en tegen, maar er is geen wetenschappelijk antwoord op de vraag: Wat is de beste techniek? Tot op heden is er geen grote studie ondernomen om deze vraag te beantwoorden.


Doel van de studie

Het doel van deze studie is om de wetenschappelijke methode van een gerandomiseerde klinische studie (RCT=randomized clinical trial) te gebruiken om duidelijkheid te scheppen over wat de beste hoornvliestransplantatietechniek is. Op basis van deze resultaten kunnen wij als chirurgen en hoornvliesbankiers dan samen werken om alle patiƫnten die een hoornvliestransplantaat nodig hebben de beste zorg kunnen bieden.

https://clinicaltrials.gov/study/NCT05436665