Welkom in het Huis van Werkvermogen!

Binnen ons ziekenhuis gebruiken we het ‘Huis van Werkvermogen’ om een gemeenschappelijke taal te creëren tussen jou en je leidinggevende en collega’s om het thema van werkdruk, werkvermogen en werkbaarheid bespreekbaar te maken.

Klik op de afbeelding om te vergroten. Lees verder onder de afbeelding.

Werkvermogen: het draait om balans

Werkvermogen geeft aan in welke mate je zowel lichamelijk als geestelijk in staat bent om je huidig werk uit te voeren. Het wordt bepaald door de balans tussen:

  • Individuele kenmerken: gezondheid, competenties, waarden en houding
  • Werkvereisten: wat verwacht het UZ Brussel van jou

Als beiden goed op elkaar zijn afgestemd, dan spreken we van een goed werkvermogen. Dat evenwicht is niet statisch, het evolueert in de tijd. Het is belangrijk om hier gedurende je ganse loopbaan regelmatig bij stil te staan en er zo voor te zorgen dat je werkvermogen behouden blijft of verbeterd kan worden. Het werkvermogen en de factoren die er een invloed op hebben, werden door de Finse professor Juhani Ilmarinen samengevat in het Huis van Werkvermogen. Op die basis werken we verder.

De structuur van het Huis van Werkvermogen

Het dak van het huis is het werkvermogen en steunt op vier verdiepingen. Een dak staat pas stevig op een huis als alle verdiepingen in orde zijn. Is een verdieping aan renovatie toe, dan vermindert dit het werkvermogen. Een goed werkvermogen krijg je wanneer de eerste drie verdiepingen - die staan voor wat jij als werknemer kan en wil - in evenwicht zijn met de vierde verdieping - die aangeeft wat het UZ Brussel verlangt.

De structuur van het Huis van Werkvermogen: