De Appeltuin

De Appeltuin is een mooie, warme, huiselijke plek voor alle zieke kinderen in het UZ Brussel en bestaat uit twee vleugels. In de ene vleugel kunnen kankerpatiëntjes en hun gezin terecht om zich te ontspannen, te spelen en samen te zijn. De andere vleugel is voor kinderen met andere aandoeningen en biedt onder andere een aangename leer- en ontspanningsruimte. Meer informatie vindt u in de brochure.

Kankerpatiëntjes hebben een verzwakt immuunsysteem, daarom vermijden we contact met anderen en zijn er twee aparte vleugels. Een bezoek aan De Appeltuin gebeurt steeds in samenspraak met het medisch team.

Voor onco-patiëntjes

Voor de onco-patiëntjes is De Appeltuin een huiselijke omgeving, het vormt een tijdelijke thuis voor de patiënt en het gezin. Als een kind kanker heeft, hebben ook de ouders, broers en zussen nood aan ondersteuning. Ook hun leven wordt door elkaar geschud. De onco-afdeling van De Appeltuin wordt aangestuurd door drie psychologen. In de begeleiding die ze aanbieden staat het gezin centraal.

Lees verder onder de foto.

Wat kan je doen in De Appeltuin-onco?

In De Appeltuin-onco kunnen kinderen en hun ouders zich ontspannen. Er zijn activiteiten op maat van de leeftijd en interesses van het kind. Zo wordt de ontwikkeling van de patiënt ook tijdens de ziekte gestimuleerd.

  • In de speelruimte komen de patiëntjes op een veilige manier in contact met elkaar. De kinderen werken met de kinesitherapeut om de spieren te stimuleren.
  • Er is plaats voor rust en ontspanning in de zitruimte: een film kijken, een beetje gamen, een boek lezen of met elkaar praten.
  • Het groot belang van lekker eten is duidelijk in de keuken, want de smaak van een kind verandert door de chemotherapie. Er worden samen lekkere bereidingen gemaakt om de zin in eten aan te wakkeren. Ouders kunnen herkenbaar koken, met aandacht voor familierituelen.
  • Via de computers in de leerruimte staat de patiënt rechtstreeks in contact met de thuisklas, mede dankzij Bednet. Onderwijs is belangrijk voor het zieke kind omdat het iets vertrouwd biedt, het afleidt van de ziekte en omdat men zich richt op de toekomst.
  • Op het terras en in de binnentuin kunnen de patiëntjes en ouders zich ontspannen in het zonnetje en de buitenlucht.

Kan uw kind terecht in De Appeltuin?

Elk kind en elke opname is anders. Vraag de behandelende arts of een verpleegkundige of uw kind een bezoek mag brengen aan De Appeltuin.

 

De werking van De Appeltuin financieel steunen? Dat kan!