Cystografie

Een cystografie geeft informatie over mogelijke terugvloei van urine, van de blaas naar de nieren. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

  • Neem op de dag van het onderzoek een dubbele dosis Furadantine®
  • U mag geen koorts hebben de dag van het onderzoek.
  • U hoeft niet nuchter te zijn en u mag uw thuismedicatie gewoon nemen.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit steeds melden bij de balie en de verpleegkundige.

  1. Voor dit onderzoek wordt een blaassonde geplaatst.
  2. Via deze blaassonde loopt de radioactieve stof in de blaas. Tijdens het inlopen van het product en het legen van de blaas zit u voor de onderzoekscamera.
  3. Als de blaas vol genoeg is, wordt de blaassonde verwijderd en mag u de blaas leeg maken op een bedpan die onder u wordt geplaatst.

Het volledige onderzoek duurt ongeveer een uur.

Het is mogelijk dat bijkomend een urinestaal wordt afgenomen tijdens het onderzoek.

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts.Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

< Terug