DMSA-scintigrafie

Een DMSA-scintigrafie geeft informatie over mogelijke afwijkingen in de nieren. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een radioactieve stof. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

Dit onderzoek vraagt geen specifieke voorbereiding. U hoeft niet nuchter te zijn en u mag uw thuismedicatie gewoon nemen.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit steeds melden bij de balie en de verpleegkundige. Als u borstvoeding geeft, moet u de melk gedurende 24 uur afkolven en weggooien.

  1. Via een bloedvat krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof toegediend.
  2. Daarna moet u minimaal twee uur wachten (bij een slechte nierfunctie: 4 uur) zodat het radioactief product in de nieren kan worden opgenomen.
  3. Aansluitend wordt een foto gemaakt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Het volledige onderzoek duurt ongeveer een halve dag.

Bij dit onderzoek kan bijkomend een Cr-EDTA onderzoek worden aangevraagd.

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

< Terug