Angiografie (bloedvatonderzoek)

Een angiografie is een hooggespecialiseerd onderzoek van de bloedvaten waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten via een prik en het plaatsen van een buisje in een groot bloedvat. Door een aantal opeenvolgende foto’s te nemen, kan de bloeddoorstroming (werking van de bloedvaten) op dynamische wijze in beeld gebracht worden. Gezien het hier gaat om een complex onderzoek wordt dit steeds uitgevoerd in direct overleg met uw behandelende arts.

IADSA (Intra arteriële digitale substractie angiografie)

Bij een IADSA (Intra arteriële digitale substractie angiografie) wordt het product via een slagader (arterie) toegediend. U moet dan soms een nacht in het ziekenhuis blijven voor observatie.

Verloop

  1. Voor dit onderzoek wordt u meestal de dag voor of de ochtend van het onderzoek in het ziekenhuis opgenomen. De voorbereiding die u moet krijgen, hangt af van welk deel van de bloedvaten onderzocht zal worden.
     
  2. We brengen u per bed naar de angiografie zaal, waar u op de onderzoekstafel gaat liggen. De dokter geeft een lokale verdoving in de lies en prikt nadien de liesslagader aan. De naald wordt vervangen door een poortje waarlangs een lange, dunne katheter ingebracht wordt naar de plaats die onderzocht moet worden. Via deze katheter wordt de contraststof ingespoten, wat lokaal een warmtegevoel geeft.
     
  3. Van zodra alle röntgenfoto’s gemaakt zijn, worden de katheter en het poortje verwijderd en wordt een 15-tal minuten op de prikplaats gedrukt.
     
  4. Nadien wordt een stevig drukverband aangelegd in uw lies en moet u absolute bedrust houden gedurende 24 uren.