Fistel

Fistels kunnen eenvoudig of complex zijn, afhankelijk van de locatie ten opzichte van de sluitspier. Beeldvorming met MR kan nodig zijn om hier goed zicht op te krijgen. De behandeling is afhankelijk van uw individuele situatie. Hou er rekening mee dat elke operatie aan de anus kan leiden tot problemen met het ophouden van windjes of stoelgang.

De meest efficiënte behandeling is het opensnijden van de fistelgang. Hierna geneest meer dan 95% van de patiënten. Als de fistel te dicht bij de sluitspier ligt, kan een sluitspiersparende ingreep nodig zijn. Vaak wordt de fistelgang eerst tijdens een onderzoek onder verdoving opgezocht en wordt er een draad in de fistelgang geplaatst om de fistel voor te bereiden op een definitieve ingreep. Hiervoor bestaan er verschillende operatietechnieken.

  • LIFT: De fistelgang tussen de sluitspieren van de anus wordt afgebonden.
  • Mucosa verschuiving plastiek: De inwendige opening van de fistelgang wordt afgesloten door middel van het overleggen van slijmvlies.
  • Laserbehandeling van de fistelgang: De fistelgang wordt dichtgebrand (voorlopig enkel in studieverband).

Naast de sluitspier sparende behandelingen kan er ook FISR aangeraden worden. Bij FISR wordt de fistel volledig uitgesneden en wordt de sluitspier - die doorgenomen werd - opnieuw aan elkaar gezet. Hoewel de kans op genezing groot is, kan er ook enig verlies van stoelgang optreden.