Aandoeningen rond het anale gebied

Aambeien (hemorroïden)

Aambeien zijn onderdeel van de anatomie van de anus. Iedereen heeft dus aambeien. De aambeien veroorzaken klachten op het moment dat ze bloeden en zwellen. Het is ook mogelijk dat er een kleine bloeding ontstaat waardoor er klonters ontstaan die voor veel pijn zorgen.

Mogelijke behandelingen voor aambeien

Aarskloof (anale fissuur)

Een kloof in de aars (anus) geeft typische pijnklachten tijdens en na het maken van stoelgang en soms bloedverlies.

Mogelijke behandelingen

Anale wratten

Het Humaan Papillomavirus (HPV) is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening en veroorzaakt anale wratjes die ook kunnen voorkomen in de intieme regio.

Mogelijke behandelingen

Anale jeuk

Anale jeuk is een veel voorkomende en vaak gênante klacht die verschillende oorzaken kan hebben. Het kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin het krabben aan de anus kleine letsels ter hoogte van de huid of slijmvlies van de anus veroorzaakt. Dat leidt op zijn beurt weer tot jeuk en meer krabben. Het is belangrijk om deze cirkel te doorbreken.

Mogelijke behandelingen

Anale kanker

Een kanker van de anus is zeldzaam. Meestal is deze kanker veroorzaakt door het HPV-virus en dan meer bepaald de zogenaamde hoog risico types.

Mogelijke behandelingen

Haarnetcyste (sinus pilonidalis)

Een haarnetcyste is een aandoening in de bilspleet die vaak voorkomt bij jonge mensen. Dit is een aandoening waarbij haren in de bilnaad naar binnen groeien en gangetjes of holten veroorzaken. Het kan herhaaldelijk ontsteken. Het kan ook pijn, schaamte, vocht- of bloedafscheiding geven wat een invloed heeft op de levenskwaliteit.

Mogelijke behandelingen

Infectieuze proctitis

Een infectie van de endeldarm kan klachten geven van valse aandrang (het gevoel van aandrang terwijl er eigenlijk geen ontlasting is), diarree, bloedverlies en slijmverlies. Dit kan veroorzaakt worden door seksueel overdraagbare aandoeningen.

Mogelijke behandelingen

Marisken

Een mariske is een goedaardige huidaandoening die vaak voorkomt ter hoogte van de anus. Het is een huidaanhangsel wat kan ontstaan na genezing (heling) van een lokale bloedklonter, bij een chronische ontsteking of een fissuur (kloofje of scheur).

Marisken zijn niet pijnlijk. Maar deze letsels kunnen problemen geven bij de dagelijkse hygiëne of irritatie en jeuk veroorzaken. In dat geval kan het wegnemen van de mariske overwogen worden.

Perianale Fistel

Een fistel rond de anus is de verbinding van de binnenkant van het anale kanaal naar de rand van de anus. Dit gaat gepaard met terugkerende ontstekingen met etterverlies, pijn en zwelling.

Mogelijke behandelingen

Perianale Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn kunnen verschillende aandoeningen ter hoogte van de anus voorkomen zoals perianale fistels, fissuren, marisken, …. Samen met de IBD-kliniek  (inflammatoire darmziekten) stellen we daar een behandelplan voor op.