Herstelmomenten inbouwen

Het belangrijkste wapen tegen (toxische) stress is het inbouwen van herstelmomenten. De gouden regel is dat je na elk ‘stress’-moment ook de tijd neemt om te recupereren zodat je lichaam in staat is de nodige herstelhormonen aan te maken. Alleen zo vermijd je toxische stress.

Net zoals je lichaam na een fysieke inspanning of een uurtje sporten tijd nodig heeft om tot rust te komen, hebben je lichaam en geest na een moment van stress ook nood aan herstel. 

De manier waarop stress ontstaat bij iemand is erg indvidueel bepaald, de manier waarop je er iets aan kan doen en herstel kan inbouwen, is voor iedereen hetzelfde:

  1. Beweeg
  2. Dagdroom
  3. Praat, lach, ontspan, speel

1. Beweeg

Na een periode of moment van stress zou je kunnen denken dat ‘uitrusten door even te gaan zitten of liggen’ de beste manier is om te recupereren, maar dat is niet het geval. Lichaamsbeweging is de beste en snelste manier om herstelhormonen in je lichaam aan te maken. Je hoeft heus geen marathon te lopen of erg intensieve krachttraining te doen. Een half uurtje wandelen, fietsen, dansen of fysieke inspanning in het huishouden kan op zich al wonderen doen. 

Tips

  • Kom je met de wagen naar het werk? Parkeer eens wat verder en start je werkdag met een korte wandeling. 
  • Maak je gebruik van het openbaar vervoer? Stap een halte vroeger af en strek even de benen voor je er weer tegenaan gaat.
  • Plof na een stressvolle dag dus niet meteen neer voor de TV, maar maak even tijd voor wat lichaamsbeweging. Je zal zien dat het werkt.

2. Dagdroom

Even je hoofd leegmaken door op je smartphone of tablet je social media accounts te checken of een avondje televisie te kijken? Niet zo’n goed idee! 

Op deze manier ‘denk’ je misschien even niet aan de stress op het werk of de zorgen waar je mee zit, maar je blijft je brein wel overladen met informatie en allerhande prikkels.

De beste manier om je hersenen wat hersteltijd te geven is dagdromen en je brein minstens een half uur per dag géén prikkels te geven of informatie te laten verwerken.

Tips

  • Kies een rustig plekje uit, denk aan een fijne herinnering en laat je gedachten daarrond de vrije loop gaan.
  • Zoek een fijn plekje in de natuur, kijk om je heen en geniet van het moment.
  • Zelfs gewoon even uit het raam staren, kan je helpen om even weg te dromen.

3. Praat, lach, ontspan, speel

Uiteraard verwacht het UZ Brussel van jou op het werk een professionele houding en dat je kwalitatief werk levert. Dat wil echter niet zeggen dat dit het enige is waaruit je werkdag moet bestaan. Momenten van sociale interactie zijn dé manier om zowel mentaal als fysiek even op te laden en/ of los te laten. Door hier bewust elke dag aandacht voor te hebben kan je momenten van herstel op een natuurlijke manier in je leven inbouwen.

Tips

  • Bouw wat tijd in voor babbels met je collega’s, voor wat humor en plezier, of gewoon om samen te eten. Lukt dat niet op het werk? Probeer er dan zeker tijd voor te maken na het werk. 
  • Moeilijk moment met een collega, patiënt of bezoeker? Laat even ‘stoom af’ door te ventileren bij iemand.

< Terug