Verschillende functies van stress

Stress is een alarmsignaal van je lichaam dat aangeeft dat je actie moet ondernemen naar aanleiding van een stressor (datgene wat de stress veroorzaakt). Het overvalt ons allemaal en niemand ontsnapt eraan. 

Een stressreactie heeft 3 functies:

  1. Gevaar detecteren

    Stress is een ‘waarschuwingssignaal’ waarbij je hersenen, na het (onbwust) screenen van een situatie, jou een signaal geven dat er iets niet in de haak is. Dat gevoel van ‘onrust’ maakt dat je op zoek gaat naar het gevaar. Deze stressrespons is nuttig om te overleven, ook al verloopt die niet altijd bewust.
     
  2. Ongemak verminderen om zo (energie)efficiënt mogelijk te kunnen werken

    Op die manier vraagt een stressvolle situatie ook energie van jouw lichaam. Daarom grijpen mensen die stress ervaren vaak naar suikers en vet omdat hun lichaam een ‘energietekort’ aangeeft. Die vetten en snelle suikers zijn oplossingen op korte termijn, maar op termijn maken ze ons loom en dik.
     
  3. Informatie verwerken

Hoe leren we iets bij? Door na te gaan hoe een nieuw feit past binnen wat we al kennen en waar de verschillen liggen met wat we al kennen. Een stressrespons kan helpen bij het netjes ordenen van informatie en het opslagen ervan in je brein. Bijvoorbeeld na een trauma helpt de stress om de situatie die tot dat trauma heeft geleid op te slagen in je hersenen zodat je die situatie in de toekomst snel kan herkennen en vermijden. 

Bron: Eerste Hulp bij Stress & Burn-Out – Elke Van Hoof